Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Szeptember 01. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Jót szüretelhetünk idén

Jót szüretelhetünk idén

A meleg, napos időjárás miatt nem voltak gombabetegségek, az időjárás kedvezett a szőlőnek, annyi csapadék esett, amennyi kellett, és akkor sütött a nap, amikor szükség volt rá - mondta a közrádióban megszólaló borász.

Nála egyébként már a hordókat készítik a szőlő fogadásra, terméskorlátozással dolgoznak, válogatják a fürtöket.

A kedvező időjárás miatt a korai fehér fajtáknál két héttel korábban, már augusztus végén elkezdődhet a szüret, és a korai-közép fajtáknál sem kell már sokat várni. A próbafokolások alapján a minőség nagyon jónak ígérkezik, és úgy tűnik, nem lesz gond a felvásárlási árakkal sem: a fehér fajtáknál 10-20, a kékeknél ettől valamivel kisebb emelkedésre van kilátás.

Az egri hegyközség elnöke szerint idén a bor értékesítése is könnyebb lehet, amit azért egy közös reklámkampánnyal is segítenek. A borvidéken már régóta működik egy marketingalap, amibe minden védett eredetű bort forgalmazó termelő befizet. Míg korábban ez három forint volt literenként, idén már csak ennek fele.

A támogatott kivágások miatt egyébként az elmúlt években csökkent a termőterület nagysága is a borvidéken, mára csak 5600 hektáron termesztenek szőlőt az egri borvidéken - lehetett hallani a közrádióban.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket