Hírek
2017. Szeptember 02. 16:41, szombat |
Helyi
Forrás: infofehervar.hu
Mézpergetés és a szőlőpréselés az első Fejér Megyei Interaktív Termelői Vásáron

Szeptember 9-én első alkalommal rendezik meg a Fejér Megyei Interaktív Termelői Piacot.
A termelők, gazdák bemutatják, hogyan készülnek az egészséges élelmiszerek, hogyan élnek az állatok, milyenek a zöldséges kertek. Bemutatják majd a mézpergetést, a rétestészta nyújtását, a szőlő préselését, a lekvárfőzést és a sajtkészítést is.
A Balatoni úti Jancsár piacon kívül Orondpusztán lehet megnézni a teheneket, kecskéket, a sajtkészítés folyamatát, a Pátka melletti gazdaságban a mangalicákat, szürkemarhákat, bivalyokat, Móron a Hétkúti Ökofarmon a bio zöldségtermesztést a fóliasátrakban és a szabadföldön. Természetesen mindegyik helyen vásárolni is lehet majd.
Az I. Fejér Megyei Interaktív Piacot szeptember 9-én délelőtt 10 órakor Dr. Schmidt Andrea, a Fejér Megyei Kormányhivatal osztályvezetője és Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse nyitja meg. A színpadon egymást követik a látványos produkciók, a bemutatók között népzenészek lépnek fel. Ezzel párhuzamosan várják a látogatókat, érdeklődőket a vidéki helyszíneken is.
Először lesz interaktív termelői piac szeptember 9-én
"Fontos, hogy a helyi termékek minél rövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz, ez a kezdeményezés példamutató ebből a szempontból is. Azért dolgozunk, hogy minél több gazda, vállalkozó sikeresen fejlessze tevékenységét." - fogalmazott Kutai Tibor, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Fejér megyei területfelelőse, aki reményét fejezte ki, hogy minél többen látogatnak majd el a jövő szombati rendezvényre.
Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség egyesület elnöke elmondta, hogy egyedülálló kezdeményezés az interaktív piac, hiszen minden árus a maga módján mutatja be, hogyan készíti a termékét. Gazdaságokat is felkereshetnek az érdeklődők, akik helyben láthatják az állattartás, növénytermesztés titkait.
Az interaktív piac egyik résztvevője, Dorner Szilvia elmondta, hogy a Balatonboglári Dorner Pincészet szeptember 9-én szüreti hangulatot teremtve szeretné bevonni a látogatókat a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés rejtelmeibe. Királyleányka szőlőt fognak préselni, a gyerekek megkóstolhatják a mustot, a nagyobbaknak borral kedveskednek. A Dorner Pincészet hét hektáron gazdálkodik, saját szőlőből készítik a borokat, a választékban királyleányka, irsai olivér, rajnai rizling, merlot rozé és cabernet savignon - merlot cuvé is szerepel.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 24. 07:25, csütörtök | Helyi
95 907-en nyertek felvételt a magyar felsőoktatásba
Az elmúlt másfél évtized legsikeresebb felvételije az idei, 95 907-en nyertek felvételt a sikeres, megújult magyar felsőoktatásba
2025. Augusztus 01. 09:58, péntek | PR
„Próbálj meg nyugdíjas lenni 30 évesen!” – Augusztusban újra jön a K&H nagy túlélőkísérlete
a díjat nyert influenszerkampány újraindul
2025. Augusztus 01. 08:47, péntek | Életmód
Svábhegyi Csillagvizsgáló: újra megfigyelhető lesz a Perseidák meteorraj
A Perseidák meteorraj augusztus 12-én hajnalban éri el maximumát, óránként 50-70 hullócsillaggal -